Thursday, December 23, 2010

Demam drama korea ~

 Goong (Princess Hour)
My Lovely Kim Sam Soon
You’re Beautiful
My Girl
Wishing Upon A Star
Coffee Prince
Personal Taste
My Girlfriend is Gumiho
Witch Yoo Hee
Playful Kiss
Sungkyunkwan Scandal
New Heart
Hong Gil Dong
Beethoven Virus
Boys Over Flowers

Ni cerita-cerita Korea yang aku dah tengok setakat ni. Banyak jugak kan? Ekeke. Drama terbaru yang aku baru habiskan adalah drama Sungkyunkwan Scandal.


Cerita dia not bad lah jugak kan. Masih boleh layan.  Yang eye-catching dalam cerita ni bukanlah hero mahupun heroin tapi hero sampingan dengan pelakon sampingan.  ekeke.  Dalam cerita S.Scandal ni, aku suka watak Goo Yong Ha, Moon Jae Shin dan Cho Sun.  Watak hero dengan heroin tu tak berapa menangkap jiwa aku la.  ekeke.

Dah tu, sekarang ni aku tengah layan cerita It’s okay, Daddy’s Girl.


Aku tengah menanti dengan sabar kalau-kalau ada orang dah ‘sub’ kan cerita tu. Sekarang ni dah on air sampai episode 9 rasanya. Tapi yang dah siap subtitle cuma sampai episode 3 je. T__T. Nak dijadikan cerita, terngiang-ngiang ni kat kepala aku cerita dia. Tengok cerita ni terus lupa pasal Sungkyunkwan Scandal punya cerita. Haha. Nampak sangat cerita Sungkyunkwan Scandal tu tak memberi impak yang besar pada aku. =P

Sambil tunggu orang ‘sub’kan cerita tu, aku layan cerita Cinderella’s Sister. Baru layan episode 1. Macam menarik je. Lagipun aku dah hafal sikit-sikit lagu OST cerita dia. Itu pun sebab yang nyanyi lagu tu, Yesung dari group Super Junior. Tak lari jugak Super Junior tu. Ekekeke.

Dah tu, aku pun dah layan juga cerita Dr. Champ episode 1. Best jugak. Cerita dia ni ada je yang dah ‘sub’ sampai habis. Tapi kalau tengok cerita kat blog-blog drama online tu, lembap yang amat. Tension je nak tunggu cerita tu load. T__T

Kalau ikutkan banyak lagi cerita yang aku nak tengok macam Oh! My Lady, Athena, President, Home Sweet Home, Secret Garden, Baker King Kim Tak Gu, Mary Stayed Out All Night dan macam-macam lagi lah. Ntah bila-bila la agaknya dapat tengok. Hehe

Dalam 15 drama yang aku dah tengok, yang tersenarai dalam top 3 adalah cerita:

1. You’re Beautiful



Cerita dia memang best. Cerita You’re Beautiful je dah 2 kali aku ulang tayang. Ekeke. Cerita New Heart ni sumpah best! memang aku jamin best gila. Hong Gil Dong pun best. Aku pernah review pasal drama ni kat sini.

Sebenarnya kan, drama It’s okay Daddy’s Girl, Dr. Champ, Oh! My Lady, Athena dan President tu aku nak tengok sangat sebab ada Super Junior’s member dalam drama tu. Tak kira la main actor ke actor sampingan ke, aku nak jugak tengok. Hehe.

......................................................................

Bersyukurlah..

Ini adalah cuaca ntah pada bila masa.  (^__^)

Hari ni macam seronok.
Mood sangat baik.
Cuaca mendung. Sejuk.

Bukan nak cerita pasal cuaca sejuk sekarang ni. Nak cerita pasal benda lain. Pagi tadi, masa on the way nak pergi kerja, masa tengah berhenti di traffic light. Aku ada nampak seorang pakcik ni, eh,bukan. Pangkat atuk la kot. Nampak macam dalam 70-an gitu umurnya.

Aku nampak dia berdiri tepi jalan, cakap sorang-sorang menghadap satu rumah. Rumah tu tak ada la nampak macam rumah lama, tapi tak nampak macam rumah baru pun. Atuk tu bercakap macam tengah berbual dan mengarah orang untuk mengemas rumah. Tapi tak ada siapa pun kat situ selain dia.

Bila tengok atuk tu, macam-macam perasaan ni rasa kat dada. Bercampur-baur semuanya. Kesiannya atuk ni. Sihat ke tidak sebenarnya dia? Mana anak-anak dia? Kenapa dia jalan sorang-sorang pagi-pagi macam ni?

Ntah kenapa sampai ke sudah ni asik fikir pasal atuk tu tadi. Terfikir juga, macam mana lah kalau aku dah tua nanti. Ada ke anak-anak nak menjaga? Dapat tak lagi nak merasai nikmat kesihatan? Panjangkah umur aku ni nanti?

............................................

Ni cerita pagi-pagi sebelum hari ni.

Setiap pagi kalau berhenti dekat traffic light MITC tu, aku mesti akan nampak sorang pakcik india ni tengah menyapu daun-daun tepi jalan. Orang MBMB la kot. Hari-hari memang nampak pakcik tu. Tapi hari ni tak nampak dia.

Terfikir. Sihatkah dia? Kerja kat tempat lain dah ke? Kalau sakit, dapat ke dia duit makan? Ah! Naik sakit kepala fikir. Tapi aku memang tabik la dekat pakcik tu. Walaupun muka sardin je masa tengah buat kerja tu, tapi dia tetap buat.

Aku terfikir pukul berapa agaknya dia start kerja?. Pukul berapa habis kerja?. Macam mana kalau orang macam dia tak ada? Mesti kotor Melaka ni kan.

Aku memang bersyukur sungguh. Aku tak pernah sesusah tu nak cari sesuap nasi. Aku bersyukur, masih dikurniakan fizikal dan mental yang sihat. Aku bersyukur mempunyai keperluan yang lebih dari cukup.

Terima kasih Ya Allah.

.............................................................

Monday, December 20, 2010

I'm upset !

Aku tengah marah ni.  Dah dua kali aku buat live blogging minggu ni tak boleh.  Dah tu aku try update entri by sms.   Dapat sms kata blog dah update.  Dan dan hari ni tengok blog, langsung tak ada update.  Mana aku tak hangin. 

Arghh !! keadaan macam ni sangat membengangkan hati dan perasaan aku. 

Wednesday, December 15, 2010

Melancong ke Bandung, Indonesia Part 7


Restoran Masakan Sumatera.  Rumah Makan Raja Melayu.

Restoran ni boleh tahan best.  Tak ramai orang.  Nampak macam eksklusif, tapi tak tahu sejauh mana eksklusif dia tu.  Greeting dari pekerja, bagus.  Puas hati.  Dekat area mana restoran ni, pergi google sendiri


Tengok, hanya dua orang pelanggan selain kami.  Sebenarnya pelanggan lain pun ada, cuma bukan dekat side aku la.  Yang lain rugi tak masuk dalam gambar. hehe.


Ni gambar di sebelah tempat kami duduk makan. Nampak macam kecil, tapi restoran ni sebenarnya boleh tahan besar.  Restoran ni kena pilih makanan sendiri.  Pilih apa nak makan, nak masak macam mana, nak goreng ke, nak masak bertumis ke, nak makan mentah-mentah ke.  Pilih je.  Tepuk dada tanya selera.


Yang bestnya, restoran ni ada welcoming drink.  First time beb, makan kat restoran mahal yang ada sediakan welcoming drink.  Biasanya restoran paling mahal pernah aku pernih mestilah takat-takat bertaraf Pizza Hut tu.  Senang cerita restoran mahal yang aku tiba, adalah restoran fast food. hehe

Welcoming drink dia, teh pekat-tahap-tak-boleh-blah-punya dan gelas kecil jus timun.  Timun buat jus? Memang la aku tak pernah merasa.  Sedap juga jus timun, tak caye? Pergi buat sendiri.  Gambar kat atas ni masa tengah tunggu makanan.

Masakan dia boleh tahan sedap.  Kalau pergi Bandung, cubalah.  Kalau perut tu jenis yang mudah kalah ketika berperang dengan makanan, janganlah makan sambal dia banyak-banyak.  Kak long aku sakit perut keesokan harinya.  Mungkin sebab dia makan sambal cili tu banyak kot.  Wallahualam.  Tapi kami yang lain sihat walafiat.  Alhamdulillah.

p/s : cerita mengenai Bandung ni dah lari dari landasan, tak ingat nak susun balik perjalanan macamana.  T__T

Tuesday, December 14, 2010

Weekend and Weekdays.


This is suppose to be live blogging entry, but for some reasons it can't be posted.  I'm kinda upset.  Well, because of this entry is suppose to be live blogging, so I'll continue to write in English (actually I'll just type what I've wrote last Sunday).

Captured this on Sunday.  I went to Hougang, Singapore for a wedding.  Enjoying nasi minyak along with tapai and cakes.  Shopping at Geylang some more. 

Driving all day from Melaka to Singapore, then back to Melaka.  Exhausted. (T__T)

And this entri is supposed to be posted last night.

On my way back to Melaka from KLIA.  Now I'm at Restoran Tea Box Cafe, Nilai, Negeri Sembilan.  It's around 1:20 am. We're having our late night dinner and already finished it.  So full and happy.  How am I suppose to go to work tomorrow.. (T__T)

2 days of long distance's driving.  My body ache everyway.  I'm sleepy and I'm taking my 'take 5 time' by updating my blog right now. 

Chow ~

.......................................................

Monday, December 13, 2010

Today's Numbers

sumber : Bing's search

Hari ini hari Isnin.  Hari ini 13 Disember 2010.
Lagi 18 hari nak tahun baru dah kalau ikut kalendar omputih.

Kalau ikutkan hari ni aku dah berumur 22 tahun 4 bulan dan 9 hari termasuk hari ni.
Kalau kira-kira balik, termasuk hari ni, dah 8,167 hari dah aku hidup kat dunia ni.
Kalau nak kasi lengkap lagi, sehingga jam 12 tengah malam, malam tadi, aku telah hidup selama 195,984 jam bersamaan dengan 11,759,040 minit atau 705,542,400 saat.

Maknanya, kalau aku dipanjangkan umur, masuk umur aku 31 tahun lebih sikit, dalam lebih kurang 9 tahun dari sekarang, aku telah hidup selama 1,000,000,000 saat a.k.a 1 billion saat.

Tahukah kamu bahawa aku telah menghabiskan lebih kurang 1500 saat untuk menyiapkan entri yang tak seberapa ni.  Terlalu banyak nombor.  Last-last confuse sendiri. haha.

Semoga Allah memanjangkan umurku dan seluruh umat Islam. Amin.

.............................................................

Friday, December 10, 2010

Twinkle Twinkle Little Star ~

there's stars in my eyes

Twinkle-twinkle little star
How I wonder what you are
Up above the world so high
Like a diamond in the sky


p/s : there're lots of draft.  'bout 11 of them. wonder when will I publish it.
...............................................................

Thursday, December 9, 2010

Wednesday, December 8, 2010

Melancong ke Bandung, Indonesia Part 6

ok lah.  Ini last cerita pasal Pasar Baru.  Bukan apa, kalau tak cerita pasal Pasar Baru banyak-banyak, nanti dah tak ada apa nak cerita sangat.  Sebab masa banyak dilanyak dekat Pasar Baru je.

Seperti yang korang sedia maklum, banyak kedai baju di Pasar Baru ni.  Yang bagusnya, ada la satu dua kedai yang terima tempahan jahitan.  Macam nak buat seluar ke, kot ke, kemeja ke, satu hari boleh siap.  Siap hantar dekat hotel lagi.  Servis marvellous. ekeke.

T-shirt2 muslimah pun banyak juga.  Aku ada la beli sehelai baju t-shirt panjang tu dengan sehelai blouse.  Kalau nak cerita pasal kain kapas, aku ada la beli sehelai buat baju blouse.  Nak kata banyak kain kapas kat sini tak juga.  Nak kata sikit pun tak juga.  Sebab aku masuk dua tiga kedai kain je.  Tak rajin nak masuk selalu kedai-kedai kain ni.  Rambang mata. huhu.

Kat Pasar Baru ni pun banyak juga jual tudung.  Macam-macam jenis tudung.  Cantik-cantik pulak tu.  Bila tengok patung pakai nampak cantik sangat.  Kalau tengok aku pakai.  pehh !! memang la sangat sakit mata.  Susahlah kan kalau gemuk ni.  Pakai apa pun tak cantik.  T__T

Ah ! Dekat Pasar Baru ni tak ada farmasi a.k.a apotek.  Ada sekali tu, kak long aku sakit perut.  Tanyalah dekat salah sorang penjual ni, dia kata ada sebelah hujung.  Along aku pun pergi la kat hujung mana ntah.  Tak jumpa.  Last-last, along aku beli vicks je untuk legakan sikit sakit perut kak long aku.  Kak long aku tu salah makan agaknya.

Di Pasar Baru ni, banyak juga kerepek-kerepek.  Kerepek-kerepek tu ada yang sedap, ada yang lemau, ada yang crunchy, ada yang manis, ada yang tawar, ada yang perisa blueberry, ada yang digoreng, ada yang disalai, ada yang belum dimasak dan ada yang bermacam-macam.  Kebanyakan kerepek diorang banyak berasaskan buah pisang.  Pisang kan sedap.  Masak macam mana pun sedap.  ye dak?  hehe.

Ok.  dah malas nak cerita pasal Pasar Baru.  Kita sambung cerita yang dah jauh menyimpang ni lain kali.

......................................................

Melancong ke Bandung, Indonesia Part 5


Inilah Masjid Jami' di Pasar Baru, Bandung.  Masjid inilah yang aku gembar-gemburkan dalam entri sebelum ni.  Ini adalah penghadang kawasan sembahyang perempuan dengan tempat rehat di luar masjid.  Betul-betul macam pelancong beb, gambar masjid atas rooftop kena ambil juga.


Ni model iklan sambilan.  hehe.  Tangga ni adalah tangga untuk naik ke rooftop.  Tak ada lif sampai bumbung, jadi kena la menapak sikit tangga naik ke atas.  Bukan tinggi mana pun kan.



Gambar blur.  Sori lah.  Siapa yang ambil gambar, aku tak pasti.  Jangan terkejut.  Dekat kawasan masjid ni aku gerai kecil sebelah tempat wudu' wanita.  Gerai tu buat-buat air je kot, tak tahu pula kalau ada jual makanan segala.  Sebelah gerai ni, tempat simpan barang-barang.


Inilah tempat dia.  Pak cik tu tengah pegang beg aku tu.  hehehe.  Kaunter ni tak payah bayar.  Cuma derma ikhlas je untuk sape ntah.  Lupa aku.  Telekung dia kalau nasib baik dapat lah yang cantik.  Kalau nasib tak baik, dapat lah yang kurang cantik.  Kain pelekat tu pun aku rasa boleh pinjam.  Tapi aku tak tahu sejauh mana kebenarannya. ekeke.


Ni pula gambar bandar dia dari atas bumbung bangunan Pasar Baru.  Cantik kan.  Tak banyak bangunan tinggi-tinggi.  Kalau tak silap dengar hari tu, pemandu ada cakap yang kat Bandung ni kerajaan dia tak kasi buat bangunan tinggi-tinggi atas sebab environment.  Itupun kalau tak silap lah.  Aku ni ni rajin lupa benda yang tak berapa menarik minat.


Ni pulak dari side lagi satu.  Disebabkan tak banyak bangunan tinggi-tinggi kat sini.  Aku rasa sangat cantik pemandangan sebab boleh nampak gunung-ganang yang jauh teramat.  Kalau ada bangunan tinggi-tinggi tapi bersepah-sepah macam dekat mana-mana tu memang tak berapa menarik pemandangannya.  Itu pendapat aku lah. 

Sebenarnya aku tak habis lagi cerita pasal Pasar Baru ni tau.  Tengoklah, kalau aku rajin, aku cerita lebih lanjut lagi pasal Pasar Baru.  ekeke.

Bersambung...

........................................................

Friday, December 3, 2010

Coklat German


Empat ketul coklat.  Coklat yang didatangkan khas oleh bos dan pensyarah-pensyarah yang terbang ke sana kelmarin.  Sedap gila beb.  Jauh lebih sedap dari Cadbury, Vochelle dan sebagainya.  Walaupun aku suka coklat vochelle, tapi coklat ni adalah dikecualikan.  Coklat yang dibungkus dalam bentuk gula-gula tu adalah sangat sedap.  Yang kaler biru muda tu adalah coklat yang dicampur dengan susu.  Kira macam susu coklat lah. eh ke coklat susu.  ah, pedulikan.  Janji coklat dan susu.  Sedap juga, lemakkkkkkk..hahahaha



Ni pula keychain dari sana.  Aku suka yang keychain Holland tu, comel je.  Dengan bertambahnya dua lagi keychain ni, masuk ni dah banyak gila keychain aku dapat daripada pensyarah-pensyarah yang pergi luar negara.  Dah naik penuh dah kocek baju jaket aku sejak aku kerja kat fakulti ni.  Bagusnya.  Bagusnya.  (^__^)

Bilalah pula aku yang nak pergi bercuti-cuti ke luar negara.  Kalau atas urusan kerja pun tak pe kan.  Dapat merasa pergi tempat orang.  hehehe.

.......................................................

Thursday, December 2, 2010

Melancong ke Bandung, Indonesia Part 4

Kali ni layan gambar Pasar Baru je dulu.  Entri seterusnya menyusul kemudian.  Sila percaya bahawa mall ni agak besar. Entri terdahulu? Klik sini.

Pemandangan dari tingkat 7 @ car park

Salah satu kedai tempat kami borong baju sulam yang berkain batik.  Tuan kedai ni cakap dia supply kain pada satu butik dekat PKNS, Shah Alam.  Siap tunjuk resit lagi kau.  haha
baju kat sini murah.  Jauh lebih murah dari dekat butik.  Berapa jauh murah? ekekeke.. Datang sini tengok !

Antara baju yang dipamerkan di depan kedai tadi.  Baju kaler torquise tu kak long dan along yang beli.  Aku beli yang kaler hijau belakang aku tu.  Sila ambil maklum beg besar yang aku tengah kendong tu adalah beg yang dijual oleh remaja-remaja yang aku gembar-gemburkan sebelum ni.

Kedai beg.  Ada banyak lagi kedai yang lebih kurang sama kedudukan beg serta jumlah kebanyakan beg dia. Sangat banyak dan murah-murah.  Tapi satu pun aku tak beli.  Tak kena dengan cita rasa.  Kalau beli atas alasan souvenir pun kira macam membazir.

Gambar ni telah dicrop dengan sebaiknya.  Walaupun pinggan yang dah kosong tak nampak, tapi cawan yang dah kosong masih kelihatan.  Tak bleh nak potong lagi dah.  Bukan apa, takut nanti korang tak percaya apa yang aku cerita kat entri sebelum ni.  Tempat makan sebelah kedai beg.

Roti Buaya.  Sila takut. ekekeke.  Roti ni abang aku yang jumpa di kedai roti.  Pastilah jumpa di kedai roti tak kan kedai baju pula. Korang ni. Roti ini adalah roti yang berbentuk seperti buaya.  Rasanya aku tak pasti sebab macam masih tak berapa menarik untuk dibeli untuk dimakan.  Ianya cuma sangat menarik untuk diambil gambar.

Food court.  Sesak beb.  Tapi sedap. Dua hari kami datang, kami makan di kedai yang sama.  Tak ada la kuasa nak pergi makan di tempat-tempat lain yang lebih sesak dari biasa.  Memang ramai sangat orang dekat food court ni.  Ramai dia sampai tak nampak tempat kosong.  ok ok aku tipu, terang-terang dalam gambar ade tempat kosong.  tapi tu je tempat yang kosong tau.  ekekeke.

Kedai kasut juga sebelah tempat kitorang makan.  Tak percaya? Nampak tak kerusi tempat kitorang duduk makan? ekekeke.  Tak percaya? Sukahati korang la.  Aku peduli hapa.  =P
Tapi kasut tu semua tak sesuai dengan aku sebab kaki aku jenis kembang punya.  Ceh, rugi-rugi. T__T

Kedai beg lagi.  Kedai ni sebelah kedai kasut yang aku tunjuk tadi.  Bergantungan segala, tapi sikit pun tak menarik minat aku.  Cuma kagum je la, banyak gila barang-barang dalam satu kedai.

Ni dekat floor bawah.  Level 1 kot.  Ada lagi level kat bawah.  Underground.  Jadi aku assume yang ni tingkat bawah la ni.  Ni gambar dari pintu depan.  Bersepah? Memang le, mall dah nak tutup.  Kitorang duduk situ sampai mall nak tutup.  Percaya? hahaha.

Bersambung....

.......................................................

Langkah Pertolongan Cemas Pertama Jika Terkena Serangan Jantung !

Credit to Bing

Jangan ambil mudah masalah gangguan pada jantung anda. Gangguan pada jantung boleh datang pada bila-bila masa saja dan mungkin membawa maut.

Sebagai contoh setelah anda sibuk kerja seharian, sedang dalam perjalanan pulang tiba-tiba anda merasa sakit yang teramat di dada dan mulai menjalar ke lengan kemudian dagu, sedangkan jarak ke rumah sakit yang terdekat kira-kira masih 5 km. Lebih malang lagi, anda tidak tahu apakah anda mampu bertahan sampai sejauh itu. Bagaimana cara pertolongan pertamanya?

Ada beberapa hal yang patut menjadi panduan, terutama tentang bagaimana memberikan pertolongan cemas awal sekiranya anda atau sesiapa saja tiba-tiba terkena serangan jantung. Apabila seseorang ketika jantungnya tidak dapat berdenyut secara normal, ia hanya mempunyai waktu kira-kira 10 saat sebelum pengsan. Dalam masa 10 saat, kita harus memanfaatkan waktu kritikal ini untuk menolong diri sendiri atau mangsa serangan jantung.

Berikut adalah langkah pertama penting yang perlu anda lakukan :

JANGAN PANIK, USAHAKAN BERBATUK TERUS DENGAN SEKUAT TENAGA. SETIAP KALI SEBELUM BATUK, HARUS TARIK NAFAS DALAM-DALAM, KEMUDIAN BERBATUKLAH DENGAN KUAT, DALAM-DALAM & PANJANG-PANJANG, SEPERTI HENDAK MENGELUARKAN DAHAK ATAU KAHAK DI DALAM DADA.

SETIAP SELANG 2 DETIK ANDA HARUS MENARIK NAFAS SEKALI & BERBATUK SEKALI HINGGA PERTOLONGAN TIBA, JIKALAU ANDA MERASA DENYUT JANTUNG SUDAH NORMAL, BARULAH BOLEH BERISTIRAHAT.

Tujuan menarik nafas adalah untuk memasukkan oksigen ke dalam paru-paru. Sedangkan tujuan batuk adalahj untuk menekan jantung, agar aliran darah terus beredar. Menekan jantung juga dapat membantu denyut jantung kembali normal.

Pertolongan dengan cara ini dapat membantu anda berkesempatan utk pergi ke rumah Sakit. Jangan menanggap apabila anda berumur kurang dari 30, tidak mungkin mendapat serangan jantung. Jadi berhati-hatilah (article published on No.240 of Journal of General Hospital Rochester, red).

Credit to : Orang Muo

......................................................

Tuesday, November 30, 2010

Melancong ke Bandung, Indonesia Part 3

Cerita ni sambungan daripada cerita Bandung yang lepas.

Esoknya, kami pun keluar dari hotel dalam jam 9 pagi.  Tempat utama yang ingin dituju adalah Pasar Baru.  Pasar Baru itu adalah sebuah pusat membeli-belah yang penuh dengan barang dan orang. Bukan orang-orang.  Kepadatan orang ramai di Pasar Baru adalah sangat padat.

Pasar baru ada 8 tingkat dan sangat agak besar.  Kalau tak biasa, macam boleh sesat.  Tempat perjanjian kalau sesat mestilah dekat lif yang ditengah-tengah.  Nak jumpa tingkat berapa, itu korang punya pasal.  Jangan cari pasal nak jumpa dekat lif yang dekat tepi-tepi bangunan, takut tak jumpa.  Bukan tak jumpa orang, takut tak jumpa lif.  Haha.  Syok sendiri.
 
Kalau nak pergi Pasar Baru, awal-awal lagi aku nak bagitahu, amik masa sehari kalau nak jalan-jalan kat situ.  Kalau macam kitorang hari tu, satu hari tak cukup.  Sangat banyak kedai dan juga barang, dan boleh dikategorikan sebagai murah-murah.  Kalau orang perempuan, pasti suka !

Aku perempuan juga, tapi aku kurang suka.  Mungkin sebab poket kempis pada masa itu dan mungkin juga sebab terlalu banyak baju batik, kain batik, dan jenis kain biasa yang bercorak batik.  Mujur juga tiada kek batik.  Walau macam mana sekalipun, aku end up beli kain batik yang berharga 30,000 rupiah dapat tiga. Ekekeke. Punyalah kedekut.

Cerita mengenai barangan-barangan yang dibeli haruslah di’skip’ dari entri ni.  Kalau tidak, pastinya aku sendiri yang bosan taip satu-satu.  Oh ya, di tingkat atas sekali a.k.a rooftop ada masjid yang tidak berapa besar.  Ok lah kan, dari tak ada.

Dekat masjid ini, ada kaunter untuk pinjam telekung dan loker letak barang.  Mudah.  Dah tu, dari atas bumbung ni pun boleh nampak pemandangan bandar yang cantik.  Sangat padat juga dia punya bandar. 

Kat Pasar Baru ni, majoriti yang aku nampak adalah kedai baju, kedai kasut, kedai beg tangan dan juga tempat makan.  Tempat makan sebelah kedai beg tangan dan kasut je.  Memang sebelah betul-betul.  Duduk dekat meja makan stok-tak-payah-bangun-macam-orang-malas-sibuk-nak-shopping pun dah boleh belek-belek beg tangan yang comel-comel kat belakang seat.  Sambil tunggu makanan sambil usha-usha beg.  Apedehal, ye tak?

Makanan juga sedap.  Nasi goreng pedas satu.  Fuhh!! Memang pedas !  Berair-air hingus. eh, hingus? Hidung la hidung.  Pedas sampai meleleh air hidung.  hahaha.  Yang bagusnya dekat sini, bilik air dia bersih.  Tapi style kena guna gayung dan tak ada jamban duduk.  Tak tahu pulak kalau ada, tapi aku tengok memang tak ada.  ada ke tak ada? ah, apedehal?  Janji bersih. 

Nak masuk bilik air kena bayar 500 rupiah.  Tandas dia pun jauh ke dalam.  Kiranya, terperosok sikitlah dari kedai-kedai yang banyak-banyak tu.  Agak seram sikit kalau pergi sorang-sorang.  T_T.  Dah tu pulak kalau bagi duit buruk yang dah lunyai sikit, penjaga toilet tu tak nak ambil.  Duit lama kata dia.  Hampes betul.  tapi aku bagi jugak duit tu, sebab aku mana ada duit kecik lagi.  semua duit besar-besar.  ceh, berlagak.  haha

Senang cerita, waktu yang digunakan untuk bersiar-siaran di Pasar Baru adalah berbaloi-baloian.  Ni cerita best.  ada jugak yang tak bestnye dekat sini.  Aku boleh sesak napas hokay.

Mall ni bukan kawasan larangan merokok.  bagi orang yang tak suka terhidu asap rokok akan merasakan bahawa mall ini sangatlah tidak sihat.  diekori oleh remaja-remaja yang sibuk nak jual keychain-yang-ada-tulis-bandung, beg beli-belah, air minuman sambil ada antaranya duk-sibuk-kumpul-tar-dalam-jantung adalah sangat melemaskan. 

Bukan saja lemas dengan asap rokok, lemas juga dengan ayat-ayat manis budak-budak tu.  "Belilah bang, belilah kak.  belum pecah telur lagi ni."  "Belilah kak keychain ni, murah-murah".  Pecah telur? Sampai la ni aku tak paham lagi apa kebendanya pecah telur tu.  Along pernah terangkan, tapi masuk telinga kiri keluar telinga kanan.  ah, pedulikan.  tak penting semua tu.

eh, panjang dah ni, nanti sambung lagi. gambar pun akan diupload next time. ok?

......................................................

Monday, November 29, 2010

Selamat Hari Lahir Bonda !


Hari ini adalah hari yang baik. Walaupun hari lain juga adalah hari yang baik, tetapi hari ini adalah hari yang lebih baik dari hari-hari semalam. Diam tak diam dah 8 perkataan hari yang aku sebut. Eh bukan. Korang yang sebut.

Hari ini adalah hari kelahiran bonda ku yang ke-51 tahun mengikut kalender orang putih. Kalau mengikut kalendar islam, haruslah aku malu kepada diri sendiri kerana tidak tahu tarikh yang tepat hari kelahiran bondaku mengikut bulan islam. Maafkanlah anakmu ini wahai bonda.

Walau apa pun, sehingga kini, jejak 22 tahun 3 bulan dan beberapa hari sejak aku lahir, sampai lah sekarang aku masih bertuah dan beruntung kerana masih mendapat kasih sayang bonda. Terima kasih Ya Allah.

Nukilan untuk bonda,

Walau mak marahkan Yaya sebab malas, Yaya terima.
Walau mak marahkan Yaya sebab tak nak masak, Yaya terima.
Walau mak marahkan Yaya sebab asyik tengok drama korea, Yaya terima.
Walau mak marahkan Yaya sebab untuk apa-apa sahaja lah yang patut dimarah, Yaya terima.

Sebab.

Mak lah satu-satunya mak yang Yaya ada di dunia ni. Tak ada yang lain dah. Mak lah the best mom in the whole world. Hari ini kalau ikutkan Yaya dah berumur 8,152 hari. Itu pun kalau tak silap kira. Dah boleh fikir mana baik, mana buruk.

Terima kasih di atas segala ajaran, tunjuk ajar dan kesabaran yang mak curahkan sepanjang 8,152 hari mak menjaga Yaya. Terima kasih yang tak terhingga. Entah bagaimana nak balas budi mak.

Sempena hari yang berbahagia ini, Yaya doakan semoga mak dirahmati Allah, dikurniakan tubuh badan yang sihat walafiat, diberi kemurahan rezeki dan dipanjangkan umur.

Sekian.

Well, aku tak berapa pandai nak berkata-kata. Kata-kata yang aku tulis ni pun tak terluah di depan bonda aku. Entah kenapa. Susah nak ekspresi diri? Entahlah. Dalam hal macam ini, aku jeles dengan mak long aku. Mak long mudah untuk meluahkan ucapan-ucapan terindah dan menyenangkan hati orang yang dirai. Mungkin saya patut belajar semua itu. Kan.

Walau apa pun, Selamat Hari Lahir Bonda ! (^__^)

...................................................

Friday, November 26, 2010

Selca


Selca
Originally uploaded by aboi48

It's been awhile since I took selcas.. 


Friday, November 19, 2010

Blog update !

Meng'update' blog dengan cara menjawab 'tag' dari LiLy.
teringin sangat nak 'update' blog dengan bahan-bahan ilmiah, tapi aku ni kan selalunya hangat-hangat tahi ayam je.  sabar je lah ye.

hati berbunga-bunga je 2, 3 hari ni.  entah kenapa.  tiba-tiba rasa macam nak riang-riang ria.  mood gembira sedang 'on'.  ekeke.  sejak dua menjak ni selalu hujan, sejuk sentiasa.  kadang-kadang tak tahan.  macam manalah agaknya negara-negara yang mengalami musim sejuk sekarang ni. mesti dah nak turun salji. ekeke.

moh layan 'tag' dulu.

1. apa benda yg paling penting dalam hidup?
BENDA? macam-macam, duit, kad pengenalan, lesen, kad atm T_T, handphone dan lain-lain lagi. ekeke.

2. benda terakhir yg korg beli guna duet sndiri?
kalau belanja besar, bateri kereta. T_T. kalau belanja kecil, lunch tengah hari tadi.

3. tempat ingin melangsungkan perkahwinan n tema perkahwinan?
kat rumah aje sudah. hehe.  susah la nak buat kat tempat lain, mana ada duit berkepok-kepok. tema? kalau bab warna, kalau boleh nak kaler hijau macam Ranformers.  kalau tema garden ke bunga-bunga ke, tengok ongkos.hehe.  kalau nikah nak kaler putih la.

4. adakah u all sedang bercinta sekarang?
u rasa? haha.  cinta yang bertepuk sebelah tangan. T_T

5. berapa lama u all akan mncintai kekasih u all?
yang bertepuk sebelah tangan tu ke? mestilah sampai jumpa pakwe betul-betul. haha

6. novel/buku/majalah terakhir yg korang beli?
Learn Chinese for Dummies.

7. antara mak n ayah mana lebih mesra?
Of course lah mak.  Ayah jauh. T_T

8. namakan org yg u all betol2 nak jumpe dalam hidup?
artis boleh tak? nak jumpa Super Junior.. haha
ntah la, kalau boleh nak jumpa dengan orang yang sentiasa menggembirakan dan membahagiakan aku.

9. adakah u all basuh baju sndiri?
tak.  mesin basuhkan.  senang cerita semua mak 'settle'kan.  hujung minggu je aku suruh mesin basuhkan.

10. tempat yg u all betol2 nak pergi?
teringin nak pergi Korea, Jepun and China.  itu yang jauh la.  kalau dekat nak pergi mana-mana pulau peranginan kat Malaysia ni.

11. pilih satu,peluk atau cium?
nak dua-dua.  boleh? haha.  tapi kalau kena pilih, aku pilih peluk lah.  tapi chance dia tinggi sikit je, dalam 55% : 45%.  hehe.

12. tiga (3) benda ttg org yg tag u all?
Cute ! Understanding ! Friendly !

13. benda yg u all sayang sgt2 dlm hidup?
macam-macam.  tak boleh fikir secara spesifik barang apakah.

14. lima lagu paling suka n selalu dgr?
a.  In My Dream - Super Junior
b.  Bingeul & Bingeul - U-Kiss
c.  H.I.T - Super Junior
d.  Rokugo - Super Junior
e.  Open Your Eyes - Maher Zain

15. bila tarikh lahir n kat mana smbut tahun lps?
tarikh lahir - 4 Ogos 1988
tak ingat lah sambut kat mana. kat rumah je kot? ada ke tanya pasal tahun lepas. T_T

16. lima (5) blogger u all nk tag?
kepada sesiapa yang nak jawab, jawab je lah.

-tamat-

........................................................

Wednesday, November 10, 2010

Super Junior 5th Anniversary !


It’s been a long time since I spend my money on singer’s album. The last album that I’ve bought was Celebrity by NSYNC in year 2002. Wow! It’s almost a decade right? I wonder where I spent the money for the last 8 years. Not in my bank account of course..hurmmm ~ T_T

One thing that you should know is that I’ll purchase the album only if I’m a fans. Back then, I was NSYNC and WESTLIFE’s fans so I purchased most of their album and I still have their cassettes (there are few missing T_T).

Here we go ~ Now, I’m Super Junior’s fans. I bet all of you know who is Super Junior right? If you don’t know, just simply click here.

At first, I know that there is a singer group called Super Junior but I’m not interested at all to listen to their music or what so ever. Few months ago, I started to watch Korean drama which I accidently bought it from the internet. To keep it short, I’m now addicted to Korean drama and their variety show. There’s lots of variety show that I followed such as Strong Heart, Star King, Happy Together and many more.

I first saw Super Junior member’s Leeteuk and Eunhyuk on Star King and Strong Heart. They’re hilarious. That’s how I found Super Junior. When I first heard their song ‘Miinah’, I was like “It’s just average though”. There are also lots of articles who claimed that Super Junior is a hallyu star. Wow! That’s big. Then I started to dig their old song, which lead me to ‘Sorry Sorry’. My reaction? “Oh?! It’s them who sing this song”. Haha.

So I dig in deeper to know their old stories, variety show, songs and what so ever. That’s how I started to fall in love with Super Junior. When they released their ‘No Other’ video clip, my cousin said that they’re too feminine just like a girl. She said that only Siwon who looks more manly. Ah~ might be because Siwon is a handsome man, right?

Well, it’s just their opinion, everybody have their own opinion. So do I. It’s not the end; somebody came to me and said that Super Junior is gay. I stand for them and said that they’re not; they might have mistaken Super Junior because of their mini drama. For those who are Super Junior’s fans know better than that, so it’s not offensive for me. That’s when I realized that I’m so into them. (^_^)

Super Junior has gone through lots of hardship and I’m a bit regretful towards Hangeng’s case. He’s such a nice guy and I adore him for being able to fit well in Super Junior. Even though he’s now active with solo activities, I’ll still be his fans because he’s one of Super Junior’s members. It’s just that I have to learn Chinese because I want to watch his drama ‘Stage of Youth’ until it’s finished. I watched it half way because there no subtitle. It’s hard when you’ve to watch a drama without being able to understand it. Poor me. T__T

I love each and every one of them. They’re all have their own strength and abilities. If you know Super Junior, you must know about their subgroups right? Super Junior KRY, Super Junior M, Super Junior T and Super Junior H. Among these 4 subgroups, I’ll choose Super Junior T as my favorite. ‘T’ stands for Trot and I love trot music (^_^).

On 6th November 2010, Super Junior has celebrated their 5th year anniversary. I’m not one of E.L.F, but I’m their fans or can I just assume that I’m an E.L.F? Hahaha. It doesn’t matter if I’m an E.L.F or not because I’m supporting them by purchasing their music. I now have two of Super Junior 4th album, version A and version C and Super Show 1 DVD. Right now, I’m waiting for Super Show 2 DVD to be sent to my house. (^_^).

Congratulations for Super Junior 5th year anniversary!!!!! It was late, but better late than never, right? (^_~)

Super Junior’s top 3 songs (for me):
1. In My Dream
2. Sorry Sorry
3. It’s you

I Love Super Junior !

.....................................................

Wednesday, November 3, 2010

Beethoven


Beethoven
Originally uploaded by aboi48

Listening to beethoven while you're down is inspiring..

Listening to Nsync while you're sleepy is refreshing..

Listening to Super Junior while you're bored is happiness..

Listening to Quran while you're lost is peacefulness..

Friday, October 29, 2010

Final Exam ~


Selamat berjaya kepada pelajar-pelajar UTeM untuk peperiksaan akhir bermula dalam minggu selepas minggu depan.  Minggu depan study week, study elok-elok, jangan main-main.  I wish you all the best of luck. Chaiyok !

.....................................................

Thursday, October 28, 2010

Stress is UNACCEPTABLE

I'm stress.

Stress is not something that can be taken light of. I can't think well, feels like throwing up, headache. This is serious. I heard that someone can go crazy due to stress.

There are nobody to talk to. Nobody to lean on too.. Got to endure it myself..Taken pictures, watching videos can actually reduce my stress..but what do I went wrong again?

Argh! Stress is not something to joke about. T_T

Monday, October 25, 2010

Melancong ke Bandung, Indonesia Part 2

Lepas check-in hotel, kami berlapan termasuk Indra pergi cari tempat makan untuk makan malam. Makanan yang direquest pada malam itu adalah makanan orang sunda. Pada mulanya, aku tak berapa faham sebenarnya orang Sunda ni orang apa. Tapi sekarang pun masih belum faham lagi. Mungkin macam Melayu dan Jawa. kot ! Tak pasti. (T_T)

Apa nama restoran ni, aku lupa. Masa datang restoran dia ni, tengah hujan. Nak kata lebat, tak. Nak kata hujan renyai-renyai, pun tak. Biasa-biasa la. Mula-mula masuk restoran dia, first impression, hurm~ biasa-biasa je restoran ni.

Tapi pelayan dia terus bawa kami ke bahagian dalam restoran. Bila dah masuk dalam... Wahh~ Bestnya restoran ni. ekekeke. Yang bestnya, tempat-tempat makan yang diasingkan. Satu family satu pondok. best. best.

Restoran Makanan Sunda
















Pelayan restoran siap payungkan seorang-seorang untuk masuk ke tempat pondok tu.  Service yang bagus. I like~ ekekeke. Oh ya! Pelayan restoran tu handsome-handsome walaupun kurus kering.  Tapi kan, memang orang-orang Sunda ni handsome dan manis-manis belaka.  Putih-putih macam dalam drama-drama Sinetron tu.

Lepas tu, sesi ambil pesanan makanan, makan-makan, promote-promote dodol, bekas nasi dan lain-lain.  Yang paling aku kagum tu, ayam dia semuanya kecil-kecil belaka.  Rasanya puyuh yang jual kat kedai-kedai makan kat Malaysia ni pun lagi besar agaknya.  Kecil sangat-sangat ayam dia. Makan seekor baru kenyang agaknya. hahaha. ok. hiperbola.

Nak simplekan cerita, Restoran ni memang best.

..................................................

Monday Blues ~


Monday blues ~

Mulakan harimu dengan senyuman.. walaupun kerja bertimpa-timpa.. ambil sedikit masa untuk update blog.  nescaya, muka yang berkerut tadi elok sikit gamaknya. 

tengok meja yang berserabut, senyummmmm ~

.........................................................

Friday, October 22, 2010

Missing My Old Life~

Purposely listen to THIS I PROMISE YOU by Nsync before going to sleep.. Now, I can't sleep..While listening to it,really can't hold my tears..there's tons of memory come and go because of this song. Listening to this song with eyes close in a train with a blessful feeling, really make me shed tears. How can I forget those feeling? It was a beautiful memories, but why am I sad right now..? I want to feel that blessfulfeeling again. I miss my old life. I miss Singapore. T_T

Wednesday, October 20, 2010

Melancong ke Bandung, Indonesia Part 1

Ok.  Bulan lepas, aku, along dan kak long, Hisyam, Pak Uda dan Mak Uda beserta mak aku secara bertujuh pergi bercuti ke Bandung, Indonesia.  Aku ambil cuti hari Jumaat, Isnin dan Selasa semata-mata nak pergi melancong.  Bukan apa beb, nama pun nak melancong, mesti kena cuti lama sikit. kan?  hehe

Ni nak cerita kes kali pertama.  Kali pertama apa? Kali pertama naik kapal terbang Air Asia.  hahahaha. eh? itu je ke Dayah? Lame~ Sila pronouce dan fahamkan dalam Bahasa Inggeris sebab kalau pronouce dalam Bahasa Melayu adalah sangat tidak berkenaan dengan cerita ini. Bukan itu sahaja, ini juga kali pertama naik kapal terbang kecil. 

Kecil dalam erti kata boleh muat dalam 200 penumpang tidak termasuk juruterbang dan para pramugari dan pramugara. Jumlah tu aku main hentam je, tak tahu pun sebenarnya berapa orang boleh masuk dalam itu kapal terbang kecil.  Nak tambah sedap lagi cerita, ini pertama kali jejak kaki di LCCT.

LCCT tu apa? Itu pun tak tahu? Meh aku bagitahu, LCCT tu adalah Low Cost Carrier Terminal atau dalam Bahasa Melayunya Terminal Penerbangan Tambang Rendah, Sepang. ceh! berlagak! padahal benda simple macam ni pun kena google.  hahahaha

Ok, teruskan.  Lepas dah check-in beg-beg, kami pergi mengisi perut dulu.  Nak hidup kena makan beb.  Ceh, padahal memang tengah lapar time tu. Isi perut sekejap dekat Restoran ...... Restoran ...... Restoran ....... (-_-") Ok, kalau aku dah tulis sampai tiga kali tu maknanya aku lupa lah tu.

inilah restorannya.

Lepas makan, kami pun pergi la ke ruang menunggu.  Sambil duduk-duduk tunggu panggilan kapal terbang, perkara wajib mestilah ada sesi photoshoot.  kan? ekekekeke...photoshoot konon, cerita nak gebang aja.  Padahal cuma ada 3 gambar aje di tempat menunggu ni.

peace ~

Setelah berjalan kaki untuk jarak yang jauh tak berapa jauh ke kapal terbang tu, masuklah kami bertujuh ke dalam kapal terbang Air Asia.  Bila dah naik flight, perkara terawesome sekali yang boleh dibuat adalah tidur.  Tidur tu adalah satu nikmat yang korang semua tak boleh nafikan.  betul? hehehe.

tidur

Baru-baru naik kapal terbang memang teruja punya nak ambil gambar di luar.  Bila dah berada di atas,  memang semuanya nampak cantik. 

Bumi Malaysia

Bila dah nak mendarat pun mesti tak nak lepas dari ambil gambar punya.  Punyalah teruja.

Bumi Indonesia

Bila dah mendarat, kena pula berjalan kaki menuju ke imigresen di Lapangan Terbang Bandara Husein Sastranegara, Bandung, Indonesia.  tak jauh pun jalan dalam 3 minit je.  Lapangan terbang dia kecil je.  Kami boleh ambil gambar tu lepas turun dari kapal terbang.  Hebat tak hebat ! hahaha
Kalau dekat LCCT tu mestilah dah kena marah, nak kena langgar kapal terbang ke? hahaha

Lapangan Terbang Bandung

Kami kena beratur masa nak cop passport tu. Beratur pun nak kecoh?  tak de lah sangat, tapi sebab airport dia kecil, jadi kami pun kena beratur sampai keluar-luar.  Kaunter imigresen cuma ada dua je. Tempat dia scan bagasi-bagasi kami pun sebelah je dengan tempat kami beratur. 

Tengah-tengah beratur tu, guard yang jaga tu suruh kami dan beberapa orang lagi untuk berehat dulu di bahagian laluan untuk domestik.  Banyak kerusi.  Bagus.  Masuk toilet.  Fuhh !! Salute beb.  bersih.  hehe.  First impression untuk Bandung.  Not bad. (^_^)

nampak tak lelaki berbaju putih di sebelah kanan?
tu tengah punggah beg tu.

bersesak-sesak time ni.

Yang bestnya kan.  Kaunter imigresen ada 2 je.  Tapi tahap secure? security? tak kesahlah yang mana satu pun perkataan dia, memang superb.  Jangan main-main.  Sepuluh-sepuluh jari tangan korang diorang scan.  Siap ambil gambar lagi.  Aku memang terkejut betul.  Mula-mula dua-dua ibu jari.  lepas tu, 8 jari lagi scan.  lepas tu senyum, pandang kamera.  Klik ! Fuhh, pengalaman tu. hehe.

Dah sudah semuanya, kami pun terus disambut oleh ejen yang Pak Uda dah carikan.  Naik van.  Van dia punya besar macam bas mini. Boleh masuk dalam 12 orang dalam van tu.  Selesa betul.  Patutlah bayar mahal. T_T 

Dah masuk van terus je Indra tu bawak kami pergi check-in hotel Naval.  Hotel Naval ni terletak di Jalan Sukajadi bertentangan dengan Pusat Refleksologi. First impression? Macam best. (^_^)

di lobby hotel

bersambung.....
......................................................
Related Posts with Thumbnails