Friday, February 27, 2009

Aku suka Fahmy Spa Q..

aku kene tagged da....
aku pun ngah x de modal nak update blog nih..ngah bz a.k.a kelam kabut =[]
so...layan.....

Panduan :- Sila berikan kegunaan lain yang digunakan oleh anda kepada barang-barang yang dinyatakan di bawah...(maksudnya bukan kegunaan sebenar barang tu tapi kegunaan tambahan yang anda buat la dengan barang tu, kira diaplikasikan oleh anda... konon kreatif la tu!)

1) Anak Kunci
kegunaan asal – bukak pintu / mangga / kereta etc.....
kegunaan sampingan – untuk gores dan menang...[aku slalu gores kad topup gune anak kunci..mane nak cari syiling wey...=P]

2) Penutup Pen
kegunaan asal – tutup pen la..apa lagi…
kegunaan sampingan – juga digunakan untuk menggores..huhu [aku slalunye gune untuk sangkut pen aku kat diary mase nak jumpe bos]

3) Botol Mineral
kegunaan asal – isi air masak untuk di minum @dijadikan bekalan..
kegunaan sampingan – hanya digunakan untuk isi air....

4) Paper lama
kegunaan asal – jual kat apek surat kabar lama & bungkus nasi lemak...
kegunaan sampingan – slalu aku wat alas tok letak sampah dalam van mase nak g buang sampah...[dpt tau info/brite lapuk semasa melantak nasi lemak]

5) Seluar 'D' lama
kegunaan asal – simpan buat kenangan untuk masa tua.. boleh citer dkt cucu jenis apa yg kita pakai masa muda rejama dolu-dolu (buddy aku nye kenyataan)
kegunaan sampingan – .......................[blur] ~seluar D tu ape?

6) Lesung batu
kegunaan asal – nak buat sambal belacan
kegunaan sampingan – ketuk pisau mase nak potong ikan yang liat bebenau nak tepotong....[mak aku slalu wat camtu]

7) Langsir
kegunaan asal – mencantikan rumah serta menutupi tingkap..
kegunaan sampingan – ......................[blur] jadi latar belakang pelamin mungkin?

8) Komputer ofis
kegunaan asal – buat kerja yang diarahkan bos…
kegunaan sampingan – men tenet...online mespes,blog,tagged, men game etc.

9) Duit syiling
kegunaan asal – untuk sesi jual beli barang....
kegunaan sampingan – untuk menggores lagi....=P

10) Laman Blog
kegunaan asal – berkongsi cerita, networking & dpt info terkini
kegunaan sampingan – memaki hamun org yg tak disukai…terutama skali sekiranya org tue tak ada blog..ngeeeeee [aku stuju ngan buddy aku nyer kenyataan =P]


org yang ditagged oleh aku :
- Eman [Ruang Kosong]
- Deedlebag [The Fast Life]
- Dyana [Collision of Fantasy & Reality]
~ 1st time kene tagged...sadis !

Thursday, February 26, 2009

Muhasabah Diri...

Let us share what Datuk Dr. Fadilah Kamsah used to say :

"Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria , ada datang dengan perasaan "biasa" dan ada datang dengan perasaan serba tak kena .

" Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan "biasa" saja, hasilnya adalah "biasa" saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah..."

Jadi renungkan lah....

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggungjawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampa, hasilnya macam kita ' TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT' .

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN , tapi rupanya kita BUSY BODY.

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJARAN.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS , rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA-NGADA .

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT ?'

8. Adakala kita rasa kita ni pekerja yang SEMPURNA,BAIK DAN BERDEDIKASI tapi cuba tengok dalam-dalam,selagi hati kita berdengki,jatuhkan reputasi sesama rakan sekerja (report kat bos kawan kita tak bagus dari kita)dan tak amanah (mencuri dan tak siapkan kerja),kita sebenarnya patut terima hakikat betapa kita lebih teruk dari dari anggapan kita itu sendiri.

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA , maka lakukanlah segera...tapi manusia tetap manusia.. sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik... adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan ... kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat.. kita withdraw kat akhirat nanti... tapi kalau kita asyik dengki mendengki.. nasib la sebab sudah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..

Renungi lah, berapa ramai kawan kita dan berapa ramai lawan kita, nescaya itulah kayu pengukur diri yang sebaiknya...

"Mengkritik tidak bererti menentang,
Menyetujui tidak semestinya menyokong,
Menegur tidak bermakna membenci, dan
berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik."


~ Banyak kekurangan diri

Aku bila jeles....

JELES !
aku jeles...dua orang kawan aku dah nak kawin taon ni...
yang sorang kawin bulan 12...sorang g kawin pas raye...


~ sepi................

Sunday, February 22, 2009

Peribahasa

Diluah mati emak, ditelan mati bapak..
so ape kes? huhu

skang ni aku de kat due simpang...nak g kiri ke kanan...
kalau g kanan...memang sure aku dpt...bahagia x bahagia tu aku x tau la...
tp masalah nye...yg kiri tu..aku x konfem lg dpt ke x...tp itu la impian aku...bahagia x bahagia aku x tau la....[kalau korg..korg rase kiri ke kanan?]

ni sume sb lelaki..bongok tol la aku...skang ni aku nak yg mane?
yang nak kat aku ke yang aku nak kat die..huhu

kalau aku pilih yang nak kat aku...alamatnye cian la kat aku..
kalau aku pilih yang aku nak kat die....alamatnye aku suka tp cian la kat yang nak kat aku tuh..
aku x nak jadi cam satu peribahasa nih..
yang dikejar x dpt...yang dikendong berciciran...huhu

aku ngah serabut giler nih...[tolong la aku korg..]

aku de tiga pilihan...[korg tolong pilih kan yang mane patut aku ikut]
a. aku trima je yang nak kat aku dengan harapan aku bleh trima die seadanya..[huhu]
b. aku tunggu yang aku nak kat die sampai die bg kate putus nak ke x nak kat aku...[hmph..]
c. aku x yah trima due2 dan cari orang lain..[=?]


~ pernah mengecewakan dan dikecewakan = (

Thursday, February 19, 2009

novel lagik...

hola....

sblm ni aku duk cite pasal novel yang aku baru beli dan bace....
skang ni aku nak cite pasal novel yang aku beli sejak 3 bulan lepas tp x khatam2 lagik..
aku ingat aku nak le tukar genre cite yang aku bace...
tukar dari thriller ke cintan cintun...
kononnye nak gak cintan2 nih..jd aku bli la buku di bawah...hehe
dah tiga bulan aku beli....[2 bijik novel yang aku beli selepasnye dah abeh bace dan dibuat ulasan...]
aku tetap x bleh nak abehkan bace novel nih...
asal aku bukak je buku mate ngantok....asal ngantok je aku bukak buku nih..huhu
dari aku beli...sampai la hari ni...19 Februari 2009...aku tetap berada pada muka surat 100++...
mlm ni td aku bace g cket...x sampai satu page..aku dah menguap...huhu
sedey siot...terase membazir pulak beli buku nih...
tp nak wat cane...aku tetap akan berusaha untuk menghabiskan buku nih...



~ aku dah tgk cite die kat tv

Wednesday, February 18, 2009

Novel Terbaru...

halooo...
dah lama x dpt bukak blog....blog yg aku follow pun aku x dpt nak bace sumer..byk plak update..huhu
ni nak cite pasal novel terbaru yang aku bace...walaupun novel tu x bape baru dalam pasaran..hehe



buku petama yang aku bace...
Mantera Hitam by Serunai Faqir


Ulasan aku...



1) cite die menarik..but aku x ske ending cite ni...penulis die cam nak cepat2 abehkan novel die...mcm cite tu ending die tergesa-gesa...x de trill langsung..tp maybe die ade sambungan citer kot...tp x tau lah...aku harap ade lah sambungan die...sb cite die tergantung..huhu
but jalan cite die mmg superb...best...



2) tp aku de beberapa soalan la...
- apa jadi pada diorg yang g amik kitab (suraya n da geng) tu...? x kan jd batu je ?
- pakku, cikgu hazit tu sume x dtg tolong ke?
- ape jd pada budak 2 org yang diorg nak selamatkan tu?
- x kan ibn Qasi & ibn Qasim yang die kate hebat mati camtu je?
- ape jd pada marco? x kan lepas gitu je?
- x kan marcel mati gitu je?
- tiamat tu pun...x kan lembik giler..huhu


banyak sgt yg aku nak persoalkan dlm cite tu..huhu





buku kedua...
Hantu Silap Mata by Amir Husaini




cite santai....sgt2 santai...
x bape sesuai ngan jiwa aku..huhu
tp jln cite...olahan cite...best...
lain ulasan....x de...sb cite die simple je...


~ karangan aku time skola slalu dpt markah rendah =(

Wednesday, February 11, 2009

tadi aku cek email2 aku..
then aku de dpt satu video ni...release la jugak tensen aku..huhu..
check this out...

seorang budak bernama Ethan

video

or boleh tekan sini tuk tengok lukisan 3D by Julian Beever..

sangat kagum dengan kekreatifan orang tersebut...

~ aku x reti men piano n lukis sesuatu...

Luahan Hati...=(

baru2 ni aku de bengang cket ar...
mcm2 bende belaku kat aku...
dah ar gaji kene potong..cam bangang!
len kali cek la btul2 aku layak dapt ke x elaun tu sengal!!
buat keje main2...! mane gaji nak berkat...sengal nak mampos!
aku mmg bengang giler...ape ko ingat ko jage aku nye gaji ko de kuasa ar...
hello!!! ko tu sape nak perli2 aku....punye le belagak...aku sepak muka ko kang baru tau...cam celaka la lu pompuan...mcam bagus sangat...ptuih!!

dah tu de la sorang ni...gunekan aku tuk kepentingan diri die..
lagi keji...menyampah btul...aku rase menyesal sungguh ikut die hari tu...
bengang btul aku...huhu


~ bile ingat balek mmg hangin satu badan...

Friday, February 6, 2009

Doa Selamat

baru tadi kat umah mak long aku de wat ala2 kenduri ar...panggil group marhaban maklong aku wat bace yasin..tok doa selamat sb adik sedara aku iaitu haris n hadri dapat menyambungkan pelajaran kat STAR n UTP kat Perak...

nak dijadikan citer..ari ni aku giler kamera..aahaha
jadi sebulum pigi...aku de amik gambar besame adik aku...


dah tu..bile time majlis nyer...aku luper la pulak nak amik gambo...
dah abeh majlis baru teringat nak amik gambo...tp ape aku dapat kalau aku amik gambo time majlis dah abeh....
jadi aku pun berposing la besame anak mak busu aku...aisyah name die...cam name kakak ipau aku jew..haha



~ aisyah ngan aku sape g comei...??? x yah gtau...aku tau dah...haha

Thursday, February 5, 2009

Aku dan Tudung Ekin..

ari ahad ari tu aku g pasar tani nak g bli sarapan...
jalan punye jalan punye jalan...aku teringin la pulak nak bli tudung ekin buat petame kalinyer...
jd aku singgah le kat kedai makcik nih..[mmg bese bli tudung kat kedai die]...
pilih punyer pilih punyer pilih...aku pun choose la tudung kaler kelabu kain labuh..
harge nyer RM 35..aku tawar dpt le RM 28...x brani tawar lebih2..kang nangis makcik aku jugak yang susah..huhu [aku bli tudung utang adik aku RM30..sb x cucuk wit kat machine g]

aku balek dari pasar tu..aku trus cube..excited...! barang baru katekan...
then aku pun menggayekan kat depan mak n nenek...
pastu trus aku suh nek aku cube tudung tu..comei giler nenek aku pakai tudung tu..
klau aku? [comei x?hehe]

nak jadikan cite...ari rabu aku pakai le tudung tu g work...
bile nak cium mak aku je...sangkut..
alamak!..cian mak aku...nak cium dahi aku x dapat sb tudung ekin tu keras..sakit..haha
x pasal2...ntah pape..

ni ha...gambar aku n nenek aku menggayakan tudung yang diberi name ekin tu..huhu
ok x??




Nenek aku...=)

Ni aku..sesuai ker?

~ malu seh pakai tudung 2...=P

Sunday, February 1, 2009

Update..update!!

hype sume...
setelah sekian lama aku x update entri aku nih...akhirnye...=P

baru2 ni aku de beli novel yang bertajuk Transgenesis:Bisikan Rimba..karya Amir Husaini..
aku amik mase seminggu tuh nak abehkan bace buku tu...
sb time ari bekerja aku x sempat bace sebab asik membute..=P (minda aku letih bekerja)
jd kire nye aku cume amik mase sehari setengah je nak bace buku tu sebenarnye..=)

aku bace punye bace punya bace...klimaks cite die ka
t penghujung novel daa...
skang ni aku cam agak tensen sb aku x tau ape ending cite die...huhu
aku punye le x sabar nak tgu sekuel buku tu...tp tup2 td aku bukak blog...
aku tgk post2 dari blog yg aku follow...

skali aku dapat kabar brite yang penulis novel tu nyer data2 n karya2 die sume ilang...gara2 komputer rosak n pendrive nyer tercicir...huhu
aku pun sedih bagi pihak die...terpakse lah aku menunggu dengan sabar kemunculan sekuel transgenesis tu...=(



tp x pe...aku doakan die akan dapat idea yang mencurah2 supaya die dapat mengarang dengan lebih baik untuk karya2 die pada mase akan datang.
..
bagi aku...transgenesis tu memang best giler...olahan cite
tu pun sempoi je...
jalan citer x complicated sangat...sebab tu lah aku tensen sb...
aku dah excited giler nih..tup2...cite die pun abeh...huhu
tp kan...aku rase atuk yg slalu duk kat pokok kenange tu burraquzzaman lah...sb aku cam terbayang2 je die ade affair ngan flora...ahaks!


~ aku tetap peminat Ramlee Awang Murshid...=)



Related Posts with Thumbnails