Monday, May 12, 2014

Mother's Day


Hi!
Was called to write something here.
Might be because today is Mother’s Day.

It’s been two years and few month now. =(

...............................

A day before or should I say yesterday, I went to my favourite place whenever I missed my mom. 




 And it was none other than Hospital.
Why hospital? I don’t know either.
But, I do go there whenever I missed my mom. 
But I can’t bear to go to wards. I would just blankly stared at the building, in the car. 
Praying for her. Then went back home.

I just loved every moment when I’m with my mom. 
It might be because I spent lots of time with my mom in the hospital. And the feeling is still new until now.

Spending time with mom. I just don’t have to worry about anything.
Laughing. Playing. Joking. Anything...

Anything....


I loved you mom. With all my heart. Forever and ever.

May you be blessed mak. I love you. 

Happy Mother's Day to all mothers in the world. (^^,)
.............................................

Thursday, March 27, 2014

My Personality - INFP



INFP…..
Used to get… ISFP.. INFJ..
………………………………..

Hello guys… !
It’s been a while since I wrote in here..
You didn’t forget me yet… aren’t you?

Did you…? 
I really hope not.. hehe

I have lots of things to share but unable to…
Sometimes, there are things that were supposed to be kept inside and not to be shared with anyone and vice versa.
So, I’m a bit reluctant to share things right now..
It’s not that I “truly reluctant” but maybe I’m just a little more careful to share my thought on this blog.

It is because, Internet these days are scarier than books…
Everybody or anybody can type or record or do whatsoever they want, to share their own thought regardless of either thing that they’re sharing is true or not.

and now... there are lots of things going on such as the MH370, Justice 529 and so on..
And.. I can’t really talk about that because I don’t know the real story about it.
Sometimes I can’t really tell either this news or that news is true because of soooo much information circulating in the internet.

While for books.. I bet the author must’ve done a thorough research before publishing their books.. right?
I’m not saying that what I say is true.. this is just my own personal opinion.. do take note ! okay.. I’m just like you guys out there, which are free to share our own thought.

Back to the topic.

For those who’s not familiar with the personality types or personality test, you might be wondering what is INFP..? what is ISFP or etc. etc.?

Actually… that is me !! That is my personality type. I’m an INFP person. 

Wondering what is INFP?  Well, the general explanations are as below:

“I” stands for “Introvert”.
Which means I or persons in this group prefer solitary activities, think before speaking and get exhausted by social interaction.


“N” stands for “Intuitive”.
Which mean person who stands in this type of group is imaginative; rely on their intuition, absorbed in ideas, and focus on what might happen.

Meanwhile, “F” stands for “Feeling”.
It means we (me & persons in the same group) are sensitive, follow our hearts, focus on harmony and cooperation.

And the last one is “P” which stands for “Prospecting”.
Prospecting means very good at improvising, prefer keeping their options open, relaxed about their work, seek freedom.

* but in most of the web that I went through, P” is stands for “Perceiving/Perception.. however, their general explanation are quite the same though.

INFP is one of the 16 types of personality based on Myers-Briggs Type Indicator or known as MBTI. INFP falls in the group Idealist or Healer (based on Keirsey).  The group are divided as follows:


 

INFP is also one of the rarer types which population is only around 4 - 5%. INFPs present a calm, pleasant face to the world. They appear to be tranquil and peaceful to others, with simple desires. 

In fact, the INFP internally feels his or her life intensely. In the relationship arena, this causes them to have a very deep capacity for love and caring which is not frequently found with such intensity in the other types. 

INFPs do not share their intensity of feeling with anyone; they tend to be reserved about expressing their inner-most feelings, and reserve their deepest love and caring for a select few. 

INFPs are generally laid-back, supportive and nurturing in their close relationships. With Introverted Feeling dominating their personality, they're very sensitive and in-tune with people's feelings, and feel genuine concern and caring for others. Slow to trust others and cautious in the beginning of a relationship, an INFP will be fiercely loyal once they are committed. 

With their strong inner core of values, they are intense individuals who value depth and authenticity in their relationships, and hold those who understand and accept the INFP's perspectives in especially high regard. 

INFPs are usually adaptable and congenial, unless one of their ruling principles has been violated, in which case they stop adapting and become staunch defenders of their values. They will be uncharacteristically harsh and rigid in such a situation.


INFPs do not like conflict, and go to great lengths to avoid it. INFPs do not like to deal with hard facts and logic. The INFP will be happiest in careers which allow them to live their daily lives in accordance with their values, and which work towards the greater good of humanity.  

Popular hobbies for INFPs include poetry, creative writing, music, photography, theater, and visual art. (I totally agree!)

Possible career for the INFPs are artist, writer, translator, musician, editor, counselors, social workers, teachers, psychologist, psychiatrists etc.

However, as reported in Times.com, the INFP is the lowest earner among all types of personality.  I bet because we, the INFPs are not particularly driven by money or status. We prefer work that aligns with our personal values and allows us to help others.  

INFPs are typically motivated by vision and inspiration, and want to engage with projects and causes that feel important to them.





In ipersonic personality website, my personality types is Dreamy Idealists but I didn't get to read the full report or their ebook about this particular types.  It pains me for not having a paypal account and a credit card.  It also take a lot of hardwork to go to the bank to pay for the ebook (yes.. I've to admit that I'm a lazy girl.. ;p)
  
Also, in one of the personality test that I took, which I don't know where (I forgot the website - I tend to open lots of website in the same time - tabs), I got INFJ and ISFP which differ with most of my result (I mostly got INFP though.. ;)..

So, I'm quite curious either we can actually change our personality types or not.  I didn't search much because it keeps on guiding me to the wrong direction.. I mean answers. I also didn't do much research about this question. I'm not so sure. I might get confuse while answering the test or maybe I'm not in the mood at that time that makes me get different types.  I don't know.   

So, here is the answers that is easy to understand...

"According to most personality type theories, the individual’s type is inborn and does not change. However, individuals can develop traits and habits that differ or even directly contradict the description of their type".

For more explanation, you can read it here ..... click here

I personally thought that INFP fits best with myself. I can related to almost all things that were stated in INFP types of personality. It's really nice to see myself explained. The explanation is so accurate and I do enjoy learning about myself.  For my personal development.

There are lots of website that provide personality test.. and I think, I did lots of it.  Now, it's time to share with my friends out there, who wants to learn better of yourself, or just for fun, or to take it as a guidelines for future planning or whatsoever.

These are few website that you can access to know your personality types:

3)  Truity
4)  iPersonic

To learn more about INFP, you can read it here;

Other words... please, do understand me.  hehe.
Why don't you guys share what is your types of personality with me here... ;)

See ya, next time !  Bye ! (^_^)

.................................................................................

Thursday, September 12, 2013

Kazoku Game ~

Hello!

Ok.  Post sebelumnya tadi aku cakap nak cerita pasal drama Kazoku Game kan...


Click here to watch...


Sebenarnya drama ni adalah antara drama-drama yang tidak sengaja terpilih untuk ditengok... Dalam tengah pilih-pilih drama mana nak layan, terbaca la drama ni punya synopsis... 

Ni sinopsis dia.


The Family Game was originally an award winning novel by Honma Yohei that was adapted for television drama and film. 30 years later, the story returns to the screen again on Fuji TV, Wednesday nights.
 
Sakurai Sho stars in this troubling drama as the private tutor Yoshimoto Koya. Koya becomes a tutor to a student, Numata Shigeyuki, an underachiever on the verge of dropping out of middle school.
 
Expecting immediate results, Shigeyuki’s father makes a deal with Koya that if he could make Shigeyuki return to school within a week, he would receive a 100,000 yen bonus. Koya accepts the offer, replying that he would only need 5 days to complete the mission but demands that no one should interfere with his methodology in doing so.
 
A handsome face with a reckless mouth, Koya is a wacky unpredictable pro tutor. How will he save Shigeyuki, a boy who has been bullied in school, betrayed by his best friend, and become a shut-in at home? How will he educate Shigeyuki to change his ways? What is Koya’s motivation in teaching? Koya’s "education" is nothing like anyone has ever imagined. You just have to see it yourself to believe it! -- Fuji TV


Menarik kan?
Drama ni memang kena dengan style aku.  Aku suka cerita-cerita macam ni.  Lagi satu, aku, kalau nak tengok drama aku tengok episode 1 dulu.  Kalau menarik, baru sambung.  Kalau tak, bolayan lah... hehe

First episode cerita ni, aku dah suka dah. Lepas tu terus melekat tengok drama ni.  Drama Jepun ni yang bestnya dia tak lama sangat.. around 45 minit ke 1 jam je cerita dia untuk satu episode.

At least kurang la sikit masa dari tengok drama korea.. ye tak? Hehe.

So, ape yang dapat disimpulkan kat sini.  Drama ni banyak pengajarannya. Bila tengok cerita ni, kita kena buka minda luas-luas dan selami apa maksud tersirat di sebalik setiap yang berlaku.  Eceh.

Drama ni sangat menarik bagi aku sebab dia tunjuk or buktikan kat korang yang pendidikan awal bermula dari rumah.  It means, parents... ibu bapa.  Ibu bapa memainkan peranan penting di dalam proses pembelajaran dan tumbesaran anak-anak.  Bak kata pepatah... bayi adalah seperti kain putih, mak bapak la yang mencorakkannya.  Kannn....

Drama ni ketengahkan pasal anak-anak yang menjadi pelajar yang bermasalah disebabkan oleh kurang kasih sayang  mak bapak, kurang perhatian, dan kurang komunikasi antara ahli keluarga.

Eventhough dalam cerita ni cara home tutor dia (Sakurai Sho) mengajar sangat melampau.. tapi bagi pendapat aku, in an extreme sitution, we need an extreme solution.  Isn’t it?
 
Aku suka drama ni sebab dia selesaikan masalah dari akar umbi.  Dia punya muslihat tu tak tahan. Hehe.
 
Cerita ni complete set, kelakar ada, seram ada, sedih ada..tapi cerita dia ringan je.. tak berat. Sesuai untuk ditonton oleh semua golongan umur..
 
Sakurai Sho
 
 
Masalah utama yang diorang ketengahkan adalah keluarga yang tiada pertalian (bond).
 
Mak ayah yang sibuk dengan hal sendiri langsung tak amik berat perihal anak-anak.  Anak-anak nak tunggang terbalik ke, nasiblah.  Ada aku kisah... ish ish ish. Tak patut. Tak patut.
 
Selain tu, percaya.
 
Bukan senang nak tanam rasa percaya dalam diri seseorang.  Sampaikan ada kalanya kita lebih percaya orang luar daripada anak sendiri.  Ini lebih kurang jugak macam dalam cerita Cinta Nur Jannah tu lah... Lebih percaya cakap orang dari cakap anak sendiri. *tetibe..
 
Kita manusia ni selalu lupa kan... susah nak belajar daripada kesilapan.  Ini punya kes, fasal Mak budak dalam drama ni.. tak serik-serik la hai... Orang dah tolong, tak bersyukur.. membazir lagi.. ish ish ish...
 
Ape pun, kesimpulannya... drama ni memang best.. disyorkan tengok bagi yang berkelapangan.  Jangan pulak sibuk nak tengok time tengah banyak kerja.. okeh? =)
 
Oh ye... Dari awal sampai habis, aku rasa yang Sakurai Sho dalam cerita ni sangat creepy and sort of insane.. part ni rasa macam creepy gila.. sebab macam tengah tengok orang gila... superb act....
 
 
 
..... the ending was great ! Worth watch! Highly recommend !
 
.................................................
 
Selingan....
 
Sebut fasal Sakurai Sho ni, aku baru tau yang dia ahli group Arashi. 
 
Selama ni aku layan je lagu Arashi tapi tak kenal pun orang-orangnya.  Yang aku kenal cuma MatsuJun je. Sekarang ni aku suka Sho lagi daripada Matsujun. Hehehe. Tapi...

aku suka KAT-TUN lagi daripada Arashi.. =P

Walaupun sebenarnya aku lebih layan lagu Arashi dari KAT-TUN.  Hehehe.

Lebih kurang macam aku lebih suka N’SYNC dari Backstreet Boys.  Or macam lebih suka McD dari KFC. Or macam.. lebih suka Super Junior dari 2PM.. hahaha..

Ok. Adios.

Selamat menonton !

.............................................................................
 

Good Doctor

Hai semua !  Lama tak jumpa ye tak? 
Lama gila dah tak update post kat blog ni.. 
Bukan apa... Just nak announce...

Sekarang ni tengah cuti semester... *Ooooyeaahh!! (^o^)


...... Tapi minggu ni dah mula sem baru... *uhuk (-_-“)

 
So, kenapa tiba-tiba muncul hari ni?
Tetibe je kan.. lepas dah lama dah update..
Seperti biasa... of course la ade benda nak cerita kennn...

Yang pastinya, bukan lah cerita fasal diri sendiri.. mahupun keluarga.. mahupun saudara... senang cerita tiada kena mengena dengan sesiapa.. hehehehe.

Masa cuti semester minggu lepas... aku telah membazirkan sebanyak-banyak masa dengan tidur dan internet.. Gila loser kan.. Rasa bersalah pulak ngan nenek sebab tak banyak masa spend dengan dia.  I’ll try my best from now on... Sorry nenek.

...................................................................

Ok, cukup selingan.. kata tak nak cerita hal keluarga kan...

Sekarang ni, aku nak cerita aktiviti “internet” aku di hujung minggu.  Despite of my internet yang sooo lembap nak mampos, aku manage la jugak tengok dua tiga drama ngan movies. 

Cerita yang aku layan mostly adalah drama Korea dengan Jepun lah. 
*Ceh..padahal memang tengok korea ngan jepun je... tak tengok nye der drama bahasa lain. Buat masa ni lah. Ekekeke. 

Drama korea yang aku tengah layan sekarang ni adalah “GoodDoctor”.
 
 
 
Click here to watch the drama...
 
“Good Doctor” ni mengisahkan tentang seorang lelaki yang autisme tapi genius dan bercita-cita nak jadi surgeon.. ringkasan sinopsis dia seperti di bawah.


“Good Doctor is a medical drama about a man with autistic disorder, who has mentally of 10 years old, overcomes bias and discrimination by the society and becomes a pediatrician by utilizing his exceptional abilities that the illness brings.”
 
 
So far, cerita ni adalah sangat best... dan masih ditayangkan di TV.  Cerita ni banyak membuatkan aku berfikir... bukan pasal perubatan, tetapi nilai-nilai yang cuba disampaikan dalam drama ni. 

Aku ada seorang anak buah yang autism.. and... this drama somewhat makes me wonder if he also experienced the same thing when he socialize.

Aku harap cerita Good Doctor ni tidak menghampakan seperti cerita medik korea “Brain”.  Drama “Brain” best.. tapi ending dia hampeh.. sungguh! Huhu... Mengecewakan. 

At least, biarlah cerita dia maintain je dari awal sampai habis dia punya best macam drama medik “New Heart”.  Kat post aku yang dulu-dulu ada aku cerita fasal “New Heart” ni.  Entri tahun 2010 dulu. Cari tak jumpa dah.. hehe..

........................................................

Sebenarnya, intention post ni nak cerita fasal drama Jepun yang aku tengok dalam minggu lepas.  Tajuk dia “Kazoku Game” atau lebih dikenali sebagai “Family Game”... tapi..

Aku terpaksa sambung post seterusnya.... sebab post yang pasal drama ni panjang.. hehe. 

Tunggu post seterusnya ya !  m(^_^)m
 
.........................................................

Friday, June 28, 2013

Throwback : Saya Seorang Setiausaha

 Pengalaman anda sebagai seorang setiausaha?
 
Ok.  Saya seorang setiausaha.  Pengalaman tak banyak sangat yang boleh dikongsi disebabkan saya hanya baru 3 tahun ++ bekerja sebagai seorang setiausaha.  Setakat ini, saya telah bekerja di bawah 5 orang bos.  Ramai kan?
 
Saya mula bekerja pada 14 Julai 2008.  Lebih kurang sebulan jugalah menganggur selepas tamat belajar.  Eh, tiba-tiba saya rasa saya terlalu formal di dalam blog sendiri.  hehe.  Ok.  Hari pertama lapor diri, duduk sahaja bersantai-santai menunggu penempatan.  Hari kedua baru mula masuk ke pejabat as a secretary.
 
Officemate so far, OK! Boss so far, OK!  Aku di assign untuk bekerja di pejabat sebagai setiausaha.  Disebabkan oleh bos besar telah mempunyai setiausaha, aku secara automatik dilantik sebagai setiausaha kepada bos kecik.  Ok, kat office aku ni ada 2 orang bos kecik a.k.a. Timbalan.  So, aku kena jaga dua2 lah.
 
Bos aku yang pertama & kedua, sangat baik.  Yang seorang Prof. dan yang seorang pensyarah.  Yang Prof. walaupun agak clumsy, tetapi sangat pemurah & ramah.  ^__^  Yang seorang lagi, amat-amat baik, sehinggakan hanya segelintir atau lebih tepat sekelumit kerja sahaja yang diarahkan untuk dibuat oleh aku.  hehe.
 
Apa yang boleh disimpulkan di sini, sebagai freshie aku macam tak berapa sangat belajar kesibukan sebagai seorang setiausaha dengan bos yang sedia ada.  hehe.  Nak dijadikan cerita, aku sebagai setiausaha bos kecik kena cover bos besar bila setiausaha bos besar cuti or sama waktu dengannya.  Part ni la yang paling haru sekali dalam hidup aku sejak bergelar setiausaha.
 
Bos besar sangat garang dan tegas orangnya.  Gila ah! Haru biru hidup aku sekejap bila kena cover setiausaha bos besar yang cuti bersalin.  Masa tu aku rasa aku macam biskut lemau.  Nak buang sayang, nak simpan tak elok.  Hari-hari nangis kot nak gi kerja.  Dah la masa tu baru je habis belajar, pengalaman kerja zero.   Memang lah kelam kabut aku masa tu.  Kelam je bayangan masa depan.  Nasib baik officemate semua ok.  Family pun bagi semangat.  Diam tak diam dapat jugak aku tempoh period tu dengan selamat.  Alhamdulillah.
 
Tapi kan, bila jaga dia lah yang buat aku banyak belajar jugak tentang tugas2 seorang setiausaha ni.  Sebab kan, otak kita kena sentiasa bekerja keras bila duduk di bawah dia.  Spelling kena betul, tak boleh ada mistake.  Jadual kena confirm waktu dan tempat yang betul.  Perjalanan (aturcara) semasa outstation kena selalu tengok.  
 
Pernah sekali, dia suruh tempat tiket kapal terbang untuk dia pergi ke Kuantan dan aku pulak sangat lurus bendul hanya booked tiket untuk perjalanan pergi je.  Perjalanan balik - ilek.  Hambik ko kena sembur dengan halilintar.  Elektrik Shock! T__T.  Tak apa. Tak apa.  Belajar dari kesilapan. 
 
Masa jaga dia jugaklah, kena alert dengan arahan semasa ke semasa.  Pernah sekali, dia tulis arahan untuk appointment atas kertas di antara surat-surat masuk-keluar.  Aku tak check surat tu secara overall untuk memastikan tiada benda yang penting.  My bad.  Hambik ko sekali lagi.  huhu.  Teori & realiti, betul-betul dua perkara yang sangat berbeza. T__T. 
 
Tak apa. Tak apa.  Pengalaman mendewasakan kita.  hehe.  Bos pertama dan bos kedua aku cuma sempat jaga dalam 6-7 bulan jugaklah.  Lepas tu aku tukar bos baru.  Disebabkan jawatan yang diorang pegang tu jawatan giliran, so dua-dua bos pun bertukar lah.
 
Bos ketiga dan keempat.  Yang ni aku sempat jaga 2 tahun sampai diorang habis kontrak jawatan giliran tu.  Bos berdua ni pun baik-baik orangnya.  So far, tak ada masalah lah bekerja di bawah diorang.  Sebab diorang sangat sporting.  Lagipun, jaga bos kecik ni kerja tak terlalu banyak macam jaga bos besar.  Jaga seorang  bos besar lebih kurang sama macam jaga 2 orang bos kecik.
 
So, masuk tahun 2011.  Aku bertukar bos lagi.  Kali ni, hanya seorang je yang bertukar sebab nak sambung pengajian ke peringkat PhD.  Yang seorang lagi masih disambung selama setahun.  Bos yang kelima, OK!  Walaupun pada mulanya, aku macam berperasaan yang aku tak berapa nak ngam dengan bos baru.  Tapi masa menentukan segalanya.  Sekarang ni baru nampak dia seorang bos yang baik dan prihatin.  Best. Best. 
 
Oh ya.  Aku masih belum sah jawatan.  Masih belum tahu lagi keputusan exam trengkas hari tu.  Dah dua kali kot amik exam trengkas.  Aku ingat kalau kena ambil lagi sekali, aku kena pastikan aku lulus.  Sebab kan sekarang ni aku dah lanjut tempoh percubaan.  T__T
 
Rasa bersalah sungguh pada En. Ashri.  Dulu masa aku belajar kat Politeknik Port Dickson (Rindu T__T), aku hari-hari practice trengkas.  Tapi, sejak dah bekerja, aku tak pernah practice lagi dah.  Tu yang susah nak lulus tu.  Tangan dah keras.  T__T.
 
 
..................... I found this draft when I'm arranging my post list... This draft was actually made for a blogger's giveaway on 2011 but wasn't send. 
 
p/s : I've confirmed my job as a secretary after 4 years and I'm not practicing shorthand anymore. I'm sorry, Sir. (-_-") 
 
..................................................
 
Related Posts with Thumbnails