Thursday, February 5, 2015

Tuesday, January 20, 2015

2015



Assalamualaikum and Good Day!

It’s been a while..

And..

I don’t really know where to start.

There are times that I was called to write in here but… I don’t know why I didn’t.

So… hmm..

There are nothing much that I want to write in here, because.. sometimes, I myself feels that it is not necessary. You know, like when you are about to write something.. You draft and draft and draft and at some points, you just hold the backspace key and delete it all over. And then, you just stared blankly at your computer.

As for me… when I wrote something, I always have that weird thought comes in between like ‘why do you have to write it like this?’ or ‘what are you doing right now? Don’t you have things that are much important than writing this down?’. Something like that.

Also, not to include the fear of what the readers would think. How they view my thought. Will they understand? Or not? And also, the facts that you know that your posts are not informational enough that you think you give nothing to the readers. Why do I have to think about that though? Why do I feel the needs that I shouldn’t write something that was empty? Why?

Why can’t I just write whatever am I thinking or whatever am I experiencing like ‘Who cares! It’s my life anyway!’. Why can’t I? I used to be like that though. I shared whatever things that I like, things that I experienced and bunch of stuff that a girl would share without much thought. But, I can’t do that anymore and I don’t know why.

Am I getting matured? Am I? pfft.. ^_^
I did put thoughts in my writing though. I did think before I posted something but still, I’m still in the process of learning. I’m still in the process of restraining myself from posting ‘trash’ online. Nowadays, I rarely shared what I’ve got, what I ate etc., because I've always been told that I should not show it to the other people because they might just only have the ‘hope’ to get what I have. They can’t afford to have what I have just like I can’t afford things that you have. teehee..     

Also, I appreciate people who tell me what I do wrong. Things that need to be fix. But… Do advise me personally. Don’t do it in front of other people. If you do, I would take that you are not advising me but you are insulting me instead. I really don’t appreciate that. Might be because of my personality, but I’m telling the truth, I REALLY don’t appreciate that. I might be hurt because of your advice.. sometimes, badly… but I treasure those who did that for my own sake.

I’m also thankful to those who inspire me to be a better person. I’m on my way. I’ll surround myself with good people. Walk with me or guide me.

Right now, I’m happy with my life and I hope that I will have a brighter future ahead.

I’m welcoming 2015 with a big heart.

‘till then.

Bye.
  

Tuesday, November 11, 2014

Did you know?

Hai.  Good Morning! *Hug* (^-^)

Today's topic.... did you know?

Did you know that I don't really enjoy facebook?  and also twitter... ? 
You didn't know, aren't you?  Well, I'm not that interesting though, so I bet you won't bother even if I do have a facebook account or not.. right? hehe.

These days, there's lots of stressful status on my wall... I guess this week is a stressful week for my friends.. Some are mad at their colleagues, some are sad because of the unfortunate situation, some are just making a stressful status to get attention and bla..bla..bla..

But.. there's also the one that are in a happy mood, some are grateful for their life and some are enjoying their marriage life... Oh.. Congratulations by the way for those who's had get married and who will soon be married.  I sincerely hope that my turn will come soon.. hehe

...................................................

This was actually wrote on 7 September 2014.
I guess I might be busy to continue writing this post on that day. Who knows?
I don't even remember what day it is...
Who cares?  Nobody..
heh.

Back to the topic..

Did you know, that somebody is watching the good deeds you did on your way to school / work? Even the good deeds you do is just give a way for the passer by to pass by you?

Did you know, that somebody is thankful to you because you smile at him / her?

Did you know, that you look beautiful when you help other people?

Did you know, there's always somebody who prays for you to have a beautiful day without you knowing?

Did you know, there's always God and people who is watching you from afar?

Do you want to know what is even more important?

YOU ARE BEAUTIFUL. JUST THE WAY YOU ARE.

.......................................................................

I'm always thankful to those who guide me to be a better person. You know who you are.

Thank you.
 

Monday, September 8, 2014

The Liebster Award from Fazian.Batrisyia

Assalamualaikum semua (^_^)
Selamat Hari Isnin. hehe.


Disebabkan baru nak mula berjinak-jinak semula dengan blog ini, saya pun telah mengodeh-godehlah(?) isi perut blog saya ni. Then, terperasanlah pula yang saya telah ditagging oleh Fazian.Batrisyia untuk The Liebster Award ni.

Apakah The Liebster Award nih? Bila join dapat lobster kah? Atau ianya hanya penganugerahan yang dibuat secara bersahaja-sahaja?

Bila baca blog tuan yang men'tag' saya ni, tak ada lah pula penerangan lanjut mengenai anugerah ini. Akhirnya setelah saya klik punya klik blog orang yang men'tag', orang yang di'tag', orang yang memulakan 'tag', terjumpalah saya dengan blog orang yang memulakan 'tag' ini.

tetapi..... setelah usai membaca blog beliau, saya telah menjadi keliru yang membuatkan kepala saya bercelaru lalu menjadi labu...eh?? teringin nak makan labukah tengah-tengah malam buta ini? apa-apa sajalah. Saya tidak pasti sama ada dia atau orang lain yang memulakan segala-galanya.

Saya tidak faham dari mana ianya bermula dan saya telah membuat keputusan untuk tidak ingin memahaminya kerana saya percaya ianya hanya akan menjadi sia-sia. Mungkin kerana saya tidak berapa faham bahasa orang putih. takut fikiran saya menjadi kosong pula nanti. kalau dah kosong, nak tulis apa kat sini? kan.

Jadi, saya telah membuat keputusan untuk meneruskan sahaja usaha menjawab soalan-soalan tersebut tanpa mahu bersusah-susah. kalau kamu nak fahamkan juga, silalah jemput baca di sini. <---- klik bebaik.




boleh juga klik di gambar ini


Peraturannya juga telah dimelayukan. Mudah sikit nak faham. Terima kasih. Peraturannya seperti di bawah:



Rules 1:
Berterima kasih kepada orang yang nominated korang. Korang juga kena letakkan link blog dia dalam blog korang

Rules 2:
Letakkan gambar Liebster Award dalam blog korang

Rules 3:
Jawab 11 soalan yang dikemukan oleh orang yang nominated korang.

Rules 4:
Senaraikan 11 fakta pasal diri korang secara rawak

Rules 5:
Calonkan 5 ke 11 blog yang korang rasakan layak dan mempunyai kurang daripada 1000 followers.

Rules 6:
Senaraikan 11 soalan baru untuk blogger yang korang nominated kan

Rules 7:
Senaraikan kembali rules ni dalam blog korang

Rules 8:
Beritahu orang yang korang nominated tu dan sertakan sekali link entry korang!

.................................................


Mulakan dengan bismillah. Bismillah.

Pertama sekali, terima kasih kak fazian.batrisyia sebab men'tag' saya kerana ianya telah memudahkan saya untuk membuat entry baru tanpa perlu bersusah-susah. hehe.

Jawab 11 soalan yang ditanya.

1) Nama panggilan, nama di blog

yaya. eda. aboi. pilih je nak panggil yang mana.

2) Tarikh lahir, negeri asal

4 Ogos. Tahun lahir rahsia... sangat!! Negeri asal... Singapura.

3) Cara isi masa lapang


Main internet atau dalam erti kata lain, menonton drama online sekiranya internet bergerak pantas sepantas arnab di dalam cerita dongeng melayu itu. 

Jika internet bergerak seperti kura-kura, saya lebih senang bermain game dalam erti kata lain, game yang ada di dalam telefon pintar saya atau jika tidak, saya akan mula menconteng-conteng di atas kertas seperti kanak-kanak riang bagi memastikan sel-sel di dalam otak sentiasa berhubung.

Kalau tidak pun, saya lebih banyak memilih untuk tidurrrr..... saya kan seperti bayi, memerlukan tidur yang lebih. hehe.

4) Cara eratkan hubungan dengan suami/anak2/adik-beradik/kawan
(kalau sesuai jawab semua) kalau tak pilih mana2


Saya belum mempunyai si suami apatah lagi anak-anak. Jadi, saya memilih untuk menjawab untuk adik-beradik dan kawan-kawan sahaja.

Saya akan melepak bersama-sama adik-beradik saya seperti meminta mereka belanja saya makan di tempat yang lazat-lazat. Saya lebih senang berada bersama mereka, kerana kepala mereka sama dengan kepala saya. bukan. bukan. kepala kami tidak sama tapi pemikiran kami hampir sama. Mengarutnya juga bersama-sama.

Kawan-kawan pula, saya lebih banyak berbual secara maya. Saya tidak begitu pandai bersosial secara bertentang mata. Saya malu. kata bertentang mata. Malulah saya.

5) Ajarkan saya 1 resepi mudah yg lazat, menyelerakan @ apa2 yg anda mahir (tulis resepi & cara)

Saya tidak berapa mahir dalam aktiviti masak-memasak nih. Masak maggi juga gagal, inikan pula yang lain-lain. tetapi, jika nak juga, saya masih boleh kongsi masakan yang saya masak tidak pernah gagal. haha. riak. tumbuk mahu?

Jawapannya, roti telur. Jangan salah faham pula. Roti salut telur ye. Bukan roti telur seperti yang dicanai oleh mamak-mamak di bistro-bistro tu.

Resepinya mudah. Pecahkan telur. Berapa biji? Ikut suka saja. Berapa-berapa juga boleh. Janji cukup untuk dimakan. Pecahkan telur dalam mangkuk besar sikit ya. Supaya senang nak bermandi-mandian nanti. eh? Supaya mudah nak rendamkan roti.

Selepas itu, campurkan susu pekat manis di dalam telur. Berapa banyak? Ikut suka juga. Jangan banyak sangatlah. Nanti tersweet-sweet pula.

Pukul telur dan susu tadi guna garfu. Kenapa garfu? Guna lain tak boleh? Boleh. Ikut suka kamu lah nak guna chopstick ke sudu ke. Janji jangan guna tangan. Tak berapa hygiene lah sayang.

Selepas itu, rendam roti putih ke dalam telur dan bakarlah ia di atas dapur. eh. atas kuali leper. Jangan pula di atas dapur. Rentung pula nanti.

Selesai sudah. Simple saja kan.

6) Tempat yang paling ingin dilawati, kenapa?

 
Tembok besar China. Sebabnya, ia telah menjadi impian saya dari dulu. Ada yang kata, nak buat apa ke sana? Ada tembok sahaja.
 

Betul lah tu. tembok sahaja. tapi tembok yang masuk dalam 7 keajaiban di dunia. ko hade?

7) Kongsi dengan saya cara menjaga kesihatan

 
Tidur yang cukup. Jangan lebih tidur. Nanti jadi macam saya. Buntal.

8) Senaman yang diamalkan

 
Jalan kaki. Itu sahaja.

9) Ada amalkan pengambilan vitamin, supplement @ apa2 produk kesihatan

 
Tiada. Saya juga sedang mencari. Ada cadangan?

10) Apa kesan yang anda rasa best pada diri drp amalan produk di atas

 
eh? eh? tiada apa lah yang untuk dirasakan

11) Harapan masa hadapan...nak jadi yg macam mana

 
Saya teringin menjadi model. erkk! model? Jangan salah faham. Bukan model yang seksi meksi tu. Saya telah terlalu fabulous untuk jadi model seperti itu. haha.
 

Saya berharap untuk menjadi muslimah yang sejati. Yang betul-betul berusaha ke arah jalan yang benar. Sekarang ini, saya masih jauh. Doakan saya.
 


11 fakta mengenai diri saya.

1 - Saya comel. Apa? Tak puas hati? Mari jumpa. 


2 - Saya masih single. ehem. Ini fakta. Tahu! 


3 - Saya seorang INFP.


4 - Saya peminat Kpop. Terutamanya Super Junior.


5 - Saya sedang bekerja sambil belajar.


6 - Saya lebih senang bersendirian. Sila lihat fakta 3.


7 - Saya seorang yang pelupa. Rakan-rakan rapat saya tahu masalah saya. Tidak banyak memori yang saya simpan. Entah kenapa.


8 - Saya suka belajar bahasa lain. Lain itu seperti bahasa korea, jepun, cina, arab dan sebagainya. 


9 - Saya suka lelaki hensem. eh? siapa yang tidak suka? hehe.


10 - Saya ada Hippi. Sila lihat instagram saya untuk tahu lebih lanjut. Di profile saya ada ID saya.


11 - Saya menangis selepas menanggalkan "peel-off mask" buat pertama kali. Bukan kerana gembira disebabkan oleh kulit saya menjadi lebih bersih, tetapi sebab ianya melekat di kening saya. Sakitnya, hanya Tuhan sahaja yang tahu. Mujur kening saya tidak tercabut sekali. Alhamdulillah.


11 soalan baru buat blogger yang akan saya 'nominate':

1) Nama panggilan / nama glamer di blog.


2) Kenapa buat blog? Dah berapa lama? Usia blog kamu?


3) Suka drama korea atau kpop tak? Kalau suka kenapa? Kalau tak suka, kenapa?


4) Aktiviti lasak. Ok atau tidak ok?


5) Tempat yang ingin dilawati. Kenapa?


6) Rutin senaman kamu bagaimana? Ke, kamu tidak bersenam?


7) Tempat peranginan yang ingin dicadangkan. Sebab?


8) Kehidupan yang bagaimana yang kamu sering angankan? Cuba cerita sedikit. Contoh, mempunyai kebun bunga yang penuh dengan bunga-bungaan mengalahkan taman seribu bunga. ehem. Contoh...


9) Bersolek dan muka suci tanpa solekan. Mana yang kamu lebih prefer?


10) Pernah jumpa dengan rakan blogger yang lain?


11) Cerita apa yang biasanya menarik minat kamu? Gosip? Berita semasa? dll.


Calon-calon bertuah yang di'tag' adalah:

1) Cik Diary Manja
2) Pn. Ajalalala
3) Pn. Wanni
4) Pn. Zal - Realiti Kehidupan
5) Pn. Mamiko
6) Pn. ZaliaHezlin

Itu sahaja. Ramai sungguh yang telah menyepi dari dunia perblogan(?) ni. Sedih. Huhu.

Sekian sahaja. Selamat membaca! (^_^)
Kepada yang di'tag', selamat menjawab.

......................................................

Sunday, September 7, 2014

Comeback !

Assalamualaikum semua ;)
Lama tak jumpa di sini ye tak? hehe.
Apa khabar semua? Harapnya sihat-sihat belaka.

Malam ni tak boleh tidur, internet juga semakin membosankan. 
Jadi, tiba-tiba saya tergerak untuk menulis di sini setelah sekian lama.
Apabila sudah lama meninggalkan dunia penulisan.. (ehhh.. penulisan sangat..) semakin tidak tahu bagaimana ingin menulis dan memulakan penceritaan.

Penulisan malam ini adalah yang ketiga dalam tahun ini... ini serius! 
Saya tidak tahu sama ada saya terlalu sibuk di pejabat atau terlalu fokus kepada pembelajaran (blerghh...poyo) yang menyebabkan saya tidak menulis di sini untuk tempoh yang lama. Atau mungkin juga penulis-penulis blog yang saya ikuti banyak yang juga telah menghilang. Mungkin, mereka juga seperti saya. Mungkin.

Saya berharap untuk terus menulis, tetapi saya rasa seperti telah hilang bakat menulis.. puhahahahaaa.. poyo sangatttt... ok. cukup. tersenyum sendiri menulis seperti ini. haha.
Mungkin sudah terlalu lama tidak menulis secara serius dalam Bahasa Melayu.. huh! dasar!..

Apa pun, saya sebenarnya ingin bermula semula dari mula di mana saya mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi perkara-perkara yang saya suka bersama kamu semua (eceehh.. harap ada yang prihatin.. (-__-")..).

Sebenarnya saya merindui dunia perblogan.. perblogan? ada ke? tak kisah lah, janji kamu semua faham. Mungkin disebabkan saya kesunyian. Mungkin.

Entah kenapa saya berasa gembira sekali menulis pada malam ini. Mungkin juga sebab malam adalah waktu aktif otak saya. Mungkin. Eh, perasankah kamu bahawa saya telah menulis terlalu banyak mungkin. Mungkin kamu perasan. Mungkin kamu tidak perasan. Oh! Terlalu banyak kemungkinan. Ehh??  hehe ^^

Saya mengucapkan selamat kembali kepada diri saya sendiri dan kepada penulis blog yang saya ikuti yang baru-baru ini membuat comeback! Juga buat Super Junior yang membuat comeback setelah 2 tahun. =) ehh, tiba-tiba je Super Junior. Saya tahu. Saya tahu perasaan kamu. Bear with me.. ok? 

Saya kan baru nak menulis semula. Bertahanlah dengan saya sekiranya penulisan saya ini bersepah-sepah. di sana. di sini. Saya akan menyusunnya semula perlahan-lahan. Harap bersabar. Walaupun saya juga hampir hilang sabar disebabkan oleh penceritaan yang bercampur aduk ibarat tepung yang diadun dengan bermacam-macam isi untuk dijadikan lempeng. ehh..
 
Ok lah, sebelum saya mengarut dengan lebih teruk lagi. Adalah lebih baik saya berhenti dan melayan One Piece yang masih terdapat 600++ episode lagi. 

Jumpa lagi semua!
Assalamualaikum.

................................................................

Related Posts with Thumbnails